Homokfúvás, felülettisztítás, homokszórás - Felülettisztítás
 

Felülettisztítás

felülettisztítás

Felülettisztítás

Épületek külső felújításakor gyakori probléma, hogy a régi kőburkolatokat, milyen módon tegyük ismét látványossá, tetszetőssé. A kő az időjárás, a szmog és egyéb környezeti hatások miatt idővel elszennyeződik, elöregszik, mohásodik. Itthon széles körben elterjedt megoldás a lábazati festékek alkalmazása. Ez a fajta megoldás esztétikailag megfelelő, de a festék eltakarja az eredeti kő szépségét, megakadályozva a fal szabad szellőzését.
Másik lehetőség a kő felülettisztítása. A drótkefe, drótkorong, csiszolás és más manuális módszerek lassú és fáradságos munkával sem hoznak megfelelő eredményt. A magasnyomású-mosás jó megoldás lehet, de makacs vagy a felületbe beivódott szennyeződések eltávolítására alkalmatlan. Agresszív vegyi tisztítószerek alkalmazása pedig káros lehet, mind a felületre, mind a környezetre nézve, hiszen ezek az anyagok általában enyhén savas hatásúak.

Létezik a fenti felülettisztítás problémára egy kevésbé ismert, leginkább műemléki felújításokkor, ipari méretekben alkalmazott technológiai eljárás: a homokszórás, ami tökéletes megoldást nyújthat a fenti problémákra. A homokszórás, vagy homokfúvás eljárás eltávolítja a mohát és minden a kőre korábban lerakódott szennyeződést, de anyagmaradványok, festék, malter, glett, graffiti eltávolítására is alkalmas, továbbá a felület felső tizedmiliméternyi részét eltávolítva teljesen megújítja az adott felületet, ami ismét az új benyomását kelti.
Kőápoló, impregnáló szerekkel együtt alkalmazva kitűnő megoldás, ha szeretnénk megőrizni az eredeti kőfelület szépségét. A homokszórást úgy kell elképzelnünk, mint a magasnyomású-mosással történő felülettisztítást, csak itt a tisztító hatást nem víz, hanem sűrített levegőbe vegyített nagy energiájú homokszemcsék fejtik ki a felülettel történő ütközésük során. A technológia alkalmazásához megfelelő berendezések és speciális szaktudás szükséges. A homokszórás nyugaton széles körben elterjedt felülettisztítási eljárás, de hazánkban is elérhető a lakossági felhasználók részére.
Természetesen a homokszórás nem csak kőlábazatok tisztítására alkalmazható.

Mivel a felület alakját teljesen leköveti, alkalmazható minden, a fentiekhez hasonló tisztítási feladathoz. Épületelemek, szobrok, építmények vagy akár teljes kőhomlokzatok esetében is. Például ezzel az eljárással került felújításra a Szépművészeti Múzeum oszlopsoros kőhomlokzata, de az Országház bástyáit is homokszórással tisztítják, ami jelenleg is tart, és várhatóan még elhúzódik néhány évig.

Cikkek felülettisztítás témakörben
homokfúvás

2017. 04. 19. 12:20

A sokoldalú homokfúvás

Fa felületeken nagyon látványos változás lesz, amikor a régi festék és lakk réteget távolítjuk el homokfúvásos technológiával. Ezzel a homokszórással rengeteg időt spórolunk meg, nem kell csiszolni.