Felülettisztítás árak, felülettisztítás Budapest

Felülettisztítás, Felülettisztítás árak, felülettisztítás Budapest

felülettisztítás

Felülettisztítás

Épületek külső felújításakor gyakori probléma, hogy a régi kőburkolatokat, milyen módon tegyük ismét látványossá, tetszetőssé. A kő az időjárás, a szmog és egyéb környezeti hatások miatt idővel elszennyeződik, elöregszik, mohásodik. Itthon széles körben elterjedt megoldás a lábazati festékek alkalmazása. Ez a fajta megoldás esztétikailag megfelelő, de a festék eltakarja az eredeti kő szépségét, megakadályozva a fal szabad szellőzését.
Másik lehetőség a kő felülettisztítása. A drótkefe, drótkorong, csiszolás és más manuális módszerek lassú és fáradságos munkával sem hoznak megfelelő eredményt. A magasnyomású-mosás jó megoldás lehet, de makacs vagy a felületbe beivódott szennyeződések eltávolítására alkalmatlan. Agresszív vegyi tisztítószerek alkalmazása pedig káros lehet, mind a felületre, mind a környezetre nézve, hiszen ezek az anyagok általában enyhén savas hatásúak.

Létezik a fenti felülettisztítás problémára egy kevésbé ismert, leginkább műemléki felújításokkor, ipari méretekben alkalmazott technológiai eljárás: a homokszórás, ami tökéletes megoldást nyújthat a fenti problémákra. A homokszórás, vagy homokfúvás eljárás eltávolítja a mohát és minden a kőre korábban lerakódott szennyeződést, de anyagmaradványok, festék, malter, glett, graffiti eltávolítására is alkalmas, továbbá a felület felső tizedmiliméternyi részét eltávolítva teljesen megújítja az adott felületet, ami ismét az új benyomását kelti.
Kőápoló, impregnáló szerekkel együtt alkalmazva kitűnő megoldás, ha szeretnénk megőrizni az eredeti kőfelület szépségét. A homokszórást úgy kell elképzelnünk, mint a magasnyomású-mosással történő felülettisztítást, csak itt a tisztító hatást nem víz, hanem sűrített levegőbe vegyített nagy energiájú homokszemcsék fejtik ki a felülettel történő ütközésük során. A technológia alkalmazásához megfelelő berendezések és speciális szaktudás szükséges. A homokszórás nyugaton széles körben elterjedt felülettisztítási eljárás, de hazánkban is elérhető a lakossági felhasználók részére.
Természetesen a homokszórás nem csak kőlábazatok tisztítására alkalmazható.

Mivel a felület alakját teljesen leköveti, alkalmazható minden, a fentiekhez hasonló tisztítási feladathoz. Épületelemek, szobrok, építmények vagy akár teljes kőhomlokzatok esetében is. Például ezzel az eljárással került felújításra a Szépművészeti Múzeum oszlopsoros kőhomlokzata, de az Országház bástyáit is homokszórással tisztítják, ami jelenleg is tart, és várhatóan még elhúzódik néhány évig.

Felülettisztítás, Felülettisztítás árak, felülettisztítás Budapest

Cikkek felülettisztítás témakörben
homokfúvás

2017. 04. 19. 12:20

A sokoldalú homokfúvás

Fa felületeken nagyon látványos változás lesz, amikor a régi festék és lakk réteget távolítjuk el homokfúvásos technológiával. Ezzel a homokszórással rengeteg időt spórolunk meg, nem kell csiszolni.