Blog / Esztétikus felületek a homok erejével? Igen, ez a homokfúvás

  • Kezdőlap
  • Blog / Esztétikus felületek a homok erejével? Igen, ez a homokfúvás
Esztétikus felületek a homok erejével? Igen, ez a homokfúvás

Esztétikus felületek a homok erejével? Igen, ez a homokfúvás

Esztétikus felületek a homok erejével? Igen, ez a mobil homokfúvás, homokszórás Mindenki szeretne szép sima, esztétikus felületeket maga körül. Lehet smirglivel csiszolni, felületkezeléssel homogenizálni, de mégis a legjobb és legbiztosabb megoldás a homokfúvás lesz számunkra. Mi ez a technológia? A homokfúvásos technológiának az alapja az, hogy homokszemcséket elegyítünk sűrített levegővel egy úgynevezett homokfúvó tartályban. A szükséges fúvólevegőt légkompresszor szolgáltatja. A sűrített levegő gyors kiáramlásának köszönhetően a homokszemcsék is felgyorsulnak. (Mobil homokfúvás)

Esztétikus felületek a homok erejével? Igen, ez a mobil homokfúvás, homokszórás

Mindenki szeretne szép sima, esztétikus felületeket maga körül. Lehet smirglivel csiszolni, felületkezeléssel homogenizálni, de mégis a legjobb és legbiztosabb megoldás a homokfúvás lesz számunkra.


Mi ez a technológia?

A homokfúvásos technológiának az alapja az, hogy homokszemcséket elegyítünk sűrített levegővel egy úgynevezett homokfúvó tartályban.

A szükséges fúvólevegőt légkompresszor szolgáltatja. A sűrített levegő gyors kiáramlásának köszönhetően a homokszemcsék is felgyorsulnak. (mobil homokfúvás)

Ez a felgyorsult levegő-homok keverék a homokfúvó tartályból kopásálló tömlőn keresztül jut el a rendeltetési helyéig. A tömlő végén található a nagy kopásállóságú fúvóka, amelynek mozgatásával irányítható a kiáramló szemcsés levegő. A levegővel együtt felgyorsult szemcsék energiával telítettek.

Ezt az energiatöbbletet akkor adják le, amikor a kezelt felülettel érintkeznek. Ezt az energiát jól lehet használni felületkezelésre, felülettisztításra. Azt, hogy a szemcse milyen hatással lesz a felületre, nagyban befolyásolja a szemcse formája, mérete és keménysége is.

A megrendelés helyszínére kitelepített mobil homokfúváshoz általában kvarchomokot használnak, de lehet egyéb ásványi, kő vagy akár acél alapanyagú szemcséket is használni, sőt a legújabb technológia szerint akár műanyag vagy növényi eredetű szemcsék is lehetnek elegyítve a sűrített levegővel.


Hol alkalmazható a homokfúvásos technológia?

Legáltalánosabb felhasználási területe a felületkezelés. Felületkezelést alkalmazhatunk fém, kő és tégla, valamint fa felületeken.

A fémfelületek tisztítása a homokfúvás legismertebb felhasználási területe, ilyenkor a fémes felületet tudjuk tisztítani, a festéket vagy az oxidálódott réteget eltávolítani, de akár felületérdesítést is végezhetünk ezzel a technológiával, ha bevonatolni szeretnénk.

A kő és téglafelületek esetén általában a kültéri szennyeződések eltávolítására szokás a homokfúvást használni. De ha ezeket a felületeket koptatni, antikolni vagy dekorálni szeretnénk, akkor is a homokfúvás lehet a jó megoldás számunkra.

A fafelületeknél általában festék, lakk eltávolítására, vagy antikolásra tudjuk használni.


Hogyan történik a gyakorlatban a homokfúvás a helyszínen?

A helyszínre egy kisteherautóval és egy a sűrített levegő ellátását biztosító robbanómotoros csavarkompresszorral felszerelt utánfutóval vonulnak fel a szakemberek.

A kompresszor préslégtömlő segítségével összekötésre kerül a homokfúvó-tartállyal. A homokfúvó-tartályt feltöltik a felületnek és a feladatnak megfelelő típusú szórószemcsével.

Az első lépésben próbafújás szokott történni, amikor a megrendelő megnézheti, hogy az igényeinek megfelelő lesz-e a felület vagy sem. Ezt követően következik a nagy zajjal járó munka elvégzése.